A MEK vendégkönyve

A Magyar Elektronikus Könyvtár vendégkönyvébe a szolgáltatással kapcsolatos véleményeket várjuk. Vagyis ez az oldal nem egy nyilvános beszélgető fórum, így nem használható apróhirdetésekre és reklámokra, magánüzenetekre, illetve a MEK-hez nem kötődő témájú közlésekre - az ilyen bejegyzéseket (a külső linkekkel és trágárságokkal együtt) eltávolítjuk. A nevet nem kötelező beírni, de egy e-mail címet érdemes megadni, amennyiben levélben szeretne választ kapni a könyvtárosoktól. A postafiók neve a vendégkönyv oldalán nyilvánosan megjelenik, de olyan formátumban, amit az e-mail címeket gyűjtögető robotok nem tudnak felismerni, így kicsi az esély, hogy a megadott címre később kéretlen reklám- vagy egyéb levelek érkeznek. Mindenesetre, ha biztosan el akarja kerülni ezt a spam-veszélyforrást, akkor ne adjon meg e-mail címet a vendégkönyvben. Ha konkrét kérdése van, akkor inkább az info@mek.oszk.hu címre írjon, arra gyorsabban és biztosabban válaszolunk, és a postafiókjának címe garantáltan nem kerül illetéktelen kezekbe.

Az anonim üzenetváltás másik módja a bal oldali csevegőablak használata, mert az itt folyó beszélgetést mások nem látják. De ez a lehetőség csak olyankor működik, amikor az "online" szó látható az ablak tetején, vagyis ha valamelyik MEK-könyvtáros éppen "vonalban van". Ilyenkor a "Type here and hit enter..." feliratú sorba lehet begépelni az üzenetet és a végén az Enter-t megnyomva elküldeni. A válasz néhány másodpercen belül érkezik a felette levő kisablakba. Ha Internet Explorert használ, akkor nem tud hosszú "ő" és "ű" betűket beírni, mert ez a kapcsolat megszakadásához vezet sajnos, úgyhogy inkább rövid vagy ékezet nélküli betűkkel írjon! A beszélgetés megkezdése előtt érdemes egy becenevet választania magának az "edit nick:" sorban, hogy a könyvtáros könnyebben tudja azonosítani. Az üzenetek megérkezését hangjelzés kíséri, ezt a hangszóró ikonra kattintva lehet ki- vagy bekapcsolni. A beszélgetést a csevegőablak jobb felső sarkában levő kis zöld gombbal tudja megszakítani, vagy egyszerűen csak be kell zárni a böngészőablakot illetve továbblépni egy másik web-oldalra.

A leggyakrabban feltett kérdésekre a MEK GY.I.K. oldalon már megtalálható a válasz, ajánlott ezt megnézni előbb. Amennyiben egy adott könyvhöz kíván hozzászólni, akkor célszerű az OLVASÓI VÉLEMÉNYEK feliratra kattintani a dokumentum borítólapján. Érdemes még megnézni a MEK honlapján a KAPCSOLAT menüpontot is, mert ott további lehetőségek vannak arra, hogy kapcsolatba lépjen a Könyvtár készítőivel és támogatóival, feliratkozzon a hírlevélre, illetve műveket ajánljon fel a gyűjteménybe.