Ezen a lapon a MEK fejlesztésével kapcsolatos hírek olvashatók fordított időrendben. Ha valaki levélben szeretné kapni a legfrissebb híreket valamint a könyvtárba újonnan felkerült dokumentumok címeit, az rendelje meg a minden hónap elején megjelenő hírlevelet ezen az oldalon. Az elektronikus könyvek és könyvtárak iránt érdeklődőknek pedig a MEK-L listát ajánljuk: archívum és feliratkozás a lista honlapján. A projekt fontosabb hírei megjelennek az iWiW és a Facebook oldalunkon, valamint az OSZK blogjában is. A sajtóhírek, előadások, éves beszámolók stb. pedig az Irattár menüpont alatt találhatók meg.

2013. 02. 12.
Idén is várjuk olvasóink 1%-os adófelajánlásait munkánk támogatására. Az Egyesületünk adószáma: 18100277-2-41. A tavalyi SZJA támogatást szépirodalmi művek korrektúrájára, valamint a Digitális Képarchívum bővítésére fordítottuk.

2012. 10. 09.
A tárolószerver karbantartása miatt a http://mek.niif.hu címen levő másolat - várhatóan ma estig - nem lesz elérhető.)

2012. 08. 28.
A könyvek borítólapjaira felkerült egy Mobil QR-kód feliratú gomb. Erre kattintva egy olyan QR kódot generál a rendszer, amely a könyv szerzőjén és címén kívül egy, a MEK mobil felületére mutató URL címet is tartalmaz. Vagyis ha ezt a négyzetes ábrát egy mobiltelefonnal lefényképezzük a képernyőről, majd egy QR olvasóprogrammal dekódoljuk, akkor az URL-t megnyitva gyorsan eljuthatunk az adott könyv mobil-oldalára. QR dekóderek a legtöbb operációs rendszerre ingyenesen letölthetők, illetve egyes mobil eszközökön eleve van ilyen alkalmazás.

2012. 07. 18.
Váratlan áramszünet miatt éjjel és ma délelőtt nem volt elérhető a mek.oszk.hu szerver. (Ilyen esetben a http://mek.niif.hu címen levő másolatot lehet használni.)

2012. 05. 15.
Ezentúl már Twitteren is követhetők a MEK újdonságai: a http://twitter.com/oszkmek csatornán automatikusan megjelennek az újonnan felkerült vagy jelentősen megújult digitális könyvek fontosabb adatai - és esetenként egyéb hírek is.

2012. 04. 25.
A Sunflower Kft a Nokia Magyarország támogatásával elkészítette a MEK Book alkalmazást - az iPad változat után - Windows Phone platformra is. A kliens a MEK-ből csak a HTML változatokat jeleníti meg a kis képernyő miatt.

2012. 04. 21.
Az Internet Szolgáltatók Tanácsa támogatásának köszönhetően új szerverre költöztek a MEK, DKA és EPA szolgáltatásaink. A nagyobb teljesítményű géptől gyorsabb válaszidők várhatók és remélhetőleg megszűnnek a már egy ideje - főleg a csúcsidőszakokban - tapasztalt "timeout" problémák.

2012. 04. 17.
A XIX. Könyvfesztiválon a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület is jelen lesz, a Magyar Könyvtárosok Egyesületével közös standon, a Millenáris Fogadó F13 standján (a bejárattól balra a Könyvtárosok Klubja mellett). Bemutatjuk a MEK, EPA és DKA szolgáltatásaink újdonságait, könyveket, folyóiratokat, képeket, hangoskönyveket, e-book-okat, mobil telefonra letölthető dokumentumokat, honlapunknak vakok és gyengénlátók számára kialakított vakbarát változatát. Munkatársaink minden érdeklődőt tájékoztatással, bemutatókkal várnak. Kérjük, keresse fel standunkat! Hívja el barátait, ismerőseit is!

2012. 03. 21.
A MEK mobil felülete most már a https://m.mek.oszk.hu domain név alatt is elérhető. A mobil eszközökről (pl. okostelefonról, táblagépről) érkező kéréseket ezentúl automatikusan ide irányítjuk, de a felhasználónak lehetősége van a nyitóképernyő alján levő "Eredeti honlap" linkre mutatva visszatérni a MEK hagyományos kezdőlapjára, amennyiben azt szeretné továbbra is használni. Az automatikus átirányítás csak akkor történik meg, ha valaki a mek.oszk.hu címet írja be a mobil böngészőjébe, egyéb aloldalak esetében nem (vagyis például ha egy keresőgép találati listájából választ ki egy MEK-es címet).

2011. 12. 22.
Kísérleti jelleggel elindult és tesztelhető a MEK mobil készülékekre tervezett új felülete a https://mek.oszk.hu/mobil címen. A Mobil MEK oldalon egy egyszerű űrlap segítségével kereshetünk a gyűjteményben, illetve kilistázhatjuk az EPUB, a PRC, a LIT és az MP3 könyveket. A megjelenítés az e-könyv olvasók, az okostelefonok és a táblagépek képességeire van optimalizálva. Többféle külalak közül is választhatunk (ez a funkció még fejlesztés alatt van).

2011. 10. 14.
Ma került fel a Magyar Elektronikus Könyvtárba a tízezredik sorszámú dokumentum: az "Énekek éneke" Károli Gáspár, a Döbrentei-kódex névtelenje, Heltai Gáspár, illetve Bogáti Fazakas Miklós fordításában, Komoróczy Géza utószavával: https://mek.oszk.hu/10000/10000. A 10000. katalogizált tétel nem jelent ugyanennyi dokumentumot, mert az évek során le is kellett venni egyes könyveket a MEK-ből, illetve vannak olyanok is, amelyek (még) nem kerültek fel, mert hibásak vagy hiányosak. Várhatóan jövő év elején éri majd el a gyűjtemény a tízezres nagyságrendet.

2011. 08. 26.
A MEK Könyvolvasó mobilalkalmazásnak köszönhetően a Nokia felhasználók ezentúl a mobiljukon is kialakíthatják saját, személyre szabott könyvtárukat. Az alkalmazás ingyenesen letölthető az Ovi Áruházból Symbian^3 alapú készülékekre. A teljes sajtóhír a Mobilport.hu-n olvasható.

Egyik OSZK-s kollégánk - Tóth Péter - pedig egy MEK RSS alkalmazást készített, amely különféle Nokia mobilokra szintén az Ovi Áruházból telepíthető.

2011. 08. 10.
Az elmúlt hetekben 150 db. EPUB-ra konvertált könyv került fel a MEK-be. Ez a formátum többféle e-book készüléken, táblagépen és okos telefonon is használható. A konverziót Kiss András készítette a MEK Egyesület támogatásával. A mek.oszk.hu kezdőlapon jobbra a kis "epub" gombra kattintva lehet kilistázni ezeket dokumentumokat: https://mek.oszk.hu/keresesek/keresesf.phtml?formatum=EPUB

2011. 08. 05.
Ma reggel rendszerfrissítés volt a mek.oszk.hu szerveren. Ha valaki valamilyen hibás vagy szokatlan működést tapasztal a MEK-ben, az EPA-ban vagy a DKA-ban, akkor értesítse a rendszergazdát az info@mek.oszk.hu címen.

2011. 07. 28.
A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület honlapján a Jegyzőkönyvek menüpont alatt olvasható a 2010. évi egyesületi beszámoló és a 2011. május 20-án tartott közgyűlés jegyzőkönyve.

2011. 04. 11.
A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az MKE standján - Millenáris Fogadó F15 - jelen lesz a MEK Egyesület is. Pénteken, szombaton délelőtt személyesen is várjuk az érdeklődő kollégákat. Pénteken du. 13.30-kor a Lázár Ervin teremben lévő Digitális szekció végén előadást is tartunk a MEK helyéről, szerepéről.

2011. 02. 17.
Felkerült az Irattárba a MEK-et üzemeltető Digitális Gyűjtemény Osztály 2010. évi beszámolója, a tavaly elvégzett munkákról, fejlesztésekről.

2011. 02. 16.
A MEK-ben levő szöveges formátumú könyvek egy része már korábban is felolvastatható volt a Világhalló szolgáltatással. A jelentősen továbbfejlesztett Új Világhalló-val még több könyvünk vált online meghallgathatóvá a beszédszintetizátor segítségével, sőt a Beszélő Könyvek nevű oldalon MP3 formátumban le is tölthetők ezek (regisztrálás után). Mindkét szolgáltatás a könyvek borítólapján alul, a "Megosztás" mellett levő "Gépi felolvasás" gombra kattintva érhető el. (A korábbi "felolvas" gomb még a régi Világhallóra visz.)

2010. 12. 21.
A Magyar Elektronikus Könyvtár egy új funkcióval bővült: a referensz-link feloldóval. A szolgáltatás lényege az, hogy a könyvek egy részére ezentúl már nem csak a MEK azonosítón alapuló URL vagy URN címeken lehet hivatkozni, hanem ha azok rendelkeznek valamilyen bevált egyéb azonosítóval, akkor ezek alapján képzett linkekkel is. Jelenleg három sémát támogatunk: az ISBN, az RMK és az RMMy azonosítókat, ezek közül csak az ISBN van feltöltve, vagyis a MEK-ben lévő valamennyi, a katalógusban regisztrált ISBN szám (most kb. 4300) linkelhető. Az RMNy/RMK esetén egyelőre csak egy kötet érhető el ezen a módon, viszont azon belül több mint 200 esetben egészen oldal-szintig lehet hivatkozni. A fejlesztés célja az, hogy ha valaki egy külső dokumentumban szeretne egy MEK-dokumentumot vagy oldalt belinkelni, akkor azt "kanonikus" módon tehesse, ahhoz hasonlóan, ahogy egyébként egy tanulmányban hivatkozna egy RMNy oldalszámra. A http://kirunews.blog.hu/2010/12/16/mek_referensz_link_feloldo oldalon találhatók részletes technikai információk és mintapéldák.

2010. 10. 01.
Komoly érdeklődés és szimpátia kísérte a "15 év - 15 könyv" akcióval kapcsolatban szept. 30-án az OSZK-ban szervezett sajtótájékoztatónkat. A tizenöt kortárs szerző és könyv bemutatása a https://mek.oszk.hu/html/15.html oldalon található, az eseményről beszámoló újságcikkeket pedig az Irattárban gyűjtöttük össze.

2010. 09. 28.
A European Library elnevezésű együttműködés Reading Europe (Olvasó Európa) c. programja keretében 23 európai nemzeti könyvtár kincseiből mintegy ezer kötetnyi válogatást tett nyilvánossá honlapján. Az akcióban a magyar nemzeti könyvtár is részt vett. A felajánlott magyar könyvek nagyobb része a MEK-ből származik.

2010. 07. 16.
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlésén, Baján, Magyar Elektronikus Könyvtár Szekció is lesz. Ezen a MEK 15 éves történetének bemutatásán túl Király Péter, a MEK Egyesület elnökségének új tagja tart vitaindító előadást a MEK és a hazai elektronikus könyvtárak fejlesztési lehetőségeiről.

2010. 07. 09.
A MEK kezdőlapján a jobboldali elérési címeink közé, valamint a dokumentumfeltöltő oldalon belinkeltünk egy GoogleDocs űrlapot, amelyen online elérhető könyveket lehet ajánlani a MEK-ben való archiválás céljából.

2010. 05. 28.
Május 28-án lezajlott a MEK Egyesület első idei, tisztújító közgyűlése. A közgyűlés megválasztotta az új elnökséget: Horváth Sándor Domonkost, a győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár igazgatóját; Kokas Károlyt, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár főigazgató helyettesét; Drótos Lászlót és Moldován Istvánt az Országos Széchényi Könyvtár munkatársait; valamint Király Péter könyvtári programfejlesztőt.

A közgyűlés továbbá új Felügyelő Bizottságot is választott: Telek Lászlónét, az OSZK-ból; Bánhegyi Zsoltot, az MTA Könyvtára informatikus vezetőjét; valamint Markója Szilárdot, a Hallgatói Információs Központ vezetőjét.

Az elnökség egyesületi elnöknek Horváth Sándor Domonkost választotta meg, míg a Felügyelő Bizottság elnöke Bánhegyi Zsolt lett.

A közgyűlés jegyzőkönyve, az elfogadott beszámolók nemsokára olvashatóak lesznek az egyesület honlapján.

2010. 05. 23.
A 15 éves találkozóhoz kapcsolódó dokumentumok felkerültek az Egyesület honlapjára: https://mek.oszk.hu/~joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=115

2010. 05. 21.
Az OSZK és az MKE FITT szekciója "Digitalizálás" címen rendezett egy szakmai napot, amelyen a MEK tapasztalatairól tartott előadást Moldován István "Munkafolyamat szervezés digitális gyűjteményekben" címmel:
http://konferencia.klog.hu/2010/05/23/digitalizalas-oszk-szakmai-nap-2010-01-21/

2010. 05. 06.
A Magyar Elektronikus Könyvtár létrejöttének 15. és a MEK Egyesület megalakulásának 10. évfordulója alkalmából baráti találkozót tartunk 2010. május 14-én 10.30 órai kezdettel az OSZK (Budavári Palota F épület) VI. emeleti tanácstermében. A részletes program az egyesületi honlapon olvasható, a részvételi szándékot ezen az oldalon lehet jelezni: http://tinyurl.com/MEK15jelent Mindenkit szeretettel várunk, akinek fontos a MEK, az e-könyvek, a digitális kultúra.

2010. 04. 23.
Elter András kollégánk "A Magyar Elektronikus Könyvtár a vakok és gyengénlátók szolgálatában" címmel előadást tartott az MVGYOSZ "Könyv napja" alkalmából rendezett konferenciáján.

2010. 04. 20.
Elkészült és a MEK Egyesület honlapján olvasható a 2009. évi ISZT támogatás felhasználásáról szóló jelentés.

2010. 04. 07.
Az idei Networkshop konferencián, Debrecenben két munkatársunk tartott előadást: Csáki Zoltán: "EPA fejlesztések, együttműködések 2009-ben, idei tervek" és Moldován István: "Határon túli magyar tartalomszolgáltatások" Az előadások az NIIF videoarchívumában is megnézhetők. http://vod.niif.hu

2010. 02. 26.
Az Új magyar szó c. napilap számára Cseke Gábor interjút készített Drótos Lászlóval, a MEK egyik alapítójával: http://umsz.manna.ro/szinkep/felszabaditott_szovegek_ore_2010_02_26.html

2010. 02. 23.
Idén is várjuk olvasóink 1%-os adófelajánlásait munkánk támogatására. Az Egyesületünk adószáma: 18100277-2-41. A tavalyi SZJA támogatást szépirodalmi művek korrektúrájára, valamint a Digitális Képarchívum bővítésére fordítottuk.

2010. 02. 22.
Egyik önkéntes segítőnk - Czabány Roland - elkészített egy MEK-keresőt az iWiW közösségi oldalon. Az alkalmazást az "Olvasni menő!" néven lehet megtalálni a 'Hasznos, okos' csoportban: http://iwiw.hu/app/1363493966

2010. 02. 15.
Elkészült az OSZK-ban a MEK-et üzemeltető Digitális Gyűjtemény Osztály 2009. évi beszámolója, melyet szokás szerint elhelyeztünk a MEK Irattárban.

2010. 02. 08.
Siska Dórának köszönhetően a MEK megjelent a Facebook-on is. Itt is várjuk olvasóink véleményét, megjegyzéseit, javaslatait: http://www.facebook.com/group.php?gid=451081040439

2010. 01. 17.
Egy-két napig nem működik a könyvek borítólapján a számláló, amely azt jelzi, hogy hányan nézték meg az adott oldalt (vagyis nem a letöltéseket számolja). Erre a mek.oszk.hu szerver terhelésének tesztelése miatt van szükség. A mek.niif.hu tükörszerverünkön továbbra is láthatók a legutolsó számlálóállások.

2010. 01. 20.
Feltettük az AddThis widgetet a MEK dokumentumok borítólapjaira, így könnyebben belinkelhetők ezek a Facebook, MySpace, Twitter és egyéb közösségi- és magánoldalakra. A "Megosztás" feliratú gombra kell kattintani a borítólap alján az URL és az URN cím alatt. Ilyenkor csak a legnépszerűbb site-ok neve jelenik meg, de a "Több..." menüpont alatt még továbbiakból (több mint kétszázból) lehet választani.

Az akadálymentes vmek.oszk.hu felületen pedig a GoogleDocs Viewer segítségével ezentúl Acrobat Reader és Word nélkül is megnézhetők a PDF és a DOC formátumú dokumentumok. Ehhez a "(beágyazott nézet)" feliratra kell kattintani a formátum neve mellett.

2009. 09. 25.
A Duna Televízió Mi vagyunk az Unió - Magyar hétköznapok... c. műsorában riport hagzott el az Europeana-ról és a MEK-ről. A felvétel megnézhető a http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=581499 oldalon.

2009. 06. 15.
Megnyílt a Magyar Digitális Képkönyvtár: 48 könyvtár országos képadatbázisa, amelyet az OSZK-ban - a MEK-et is fenntartó - Digitális Gyűtemény Osztály üzemeltet. A jelenleg 40 ezer dokumentumot tartalmazó szolgáltatás a http://www.kepkonyvtar.hu címen érhető el.

A Digitális Képarchívum (DKA) nevű saját képgyűjteményünk pedig a https://keptar.oszk.hu címen működik, ahol egyrészt a MEK és az EPA gyűjteményében található illusztrált kiadványok képanyagát dolgozzuk fel, másrészt gyűjtjük és katalogizáljuk az interneten ill. CD/DVD-n megjelent digitalizált vagy eleve digitálisan keletkezett képeket.

2009. 05. 28.
Lezajlott a MEK Egyesület évi rendes közgyűlése, a jegyzőkönyv az egyesületi honlapon olvasható: https://mek.oszk.hu/egyesulet/jkv2009maj.htm

2009. 05. 13.
Május 28-án tartjuk a MEK egyesület idei közgyűlését, melyre minden érdeklődőt szeretettel meghívunk. A részletek itt olvashatók: https://listserv.niif.hu/pipermail/mek-l/2009-May/004234.html

2009. 05. 08.
A MEK Egyesület részére történő 1%-os adófelajánlás ösztönzésére elkészült egy rövid reklámspot a MEK-ről. A videót elhelyeztük a Youtube-on is: http://www.youtube.com/watch?v=RkzP8BhOqaE.

2009. 04. 15.
Az idei Networkshop 2009 konferencián, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárában rendeztek, két előadást is tartottak munkatársaink:
- Bánkeszi Katalin - Dávid Adrienne - Moldován István: A Magyar Digitális Képkönyvtár projekt (MDK) [PowerPoint]
- Moldován István: CACAO projekt - katalógusok, digitális könyvtárak lekérdezése saját nyelven [PowerPoint]

2009. 03. 27.
Tesztelésre kaptunk egy Koobe e-könyv olvasót, amely elsőként került forgalomba Magyarországon. Igyekszünk rávenni a céget, hogy az eszköz megismertetésének, terjesztésének ideális helye néhány könyvtár lenne. Addig is az idei Könyvfesztiválon, a Könyvtárosklubban közelebbről lehet átfogó képet adni az e-book olvasók világáról. A terjesztő cég közzétett egy kérdőívet az elektronikus szövegekkel kapcsolatos olvasási szokásokról. A kérdések megválaszolása után megtekinthetők az eddigi összesítések színes grafikonok formájában.

2009. 03. 18.
Megújítottuk a MEK Kiállítótermében található deske.hu honlap tükrözését. Mostantól a teljes, dinamikus adatbázis megtalálható a mi szerverünkön is: http://www.oszk.hu/deske/ A honlap Váli Dezső festőművész életművének nagy részét tartalmazza, a művész által digitalizált, és mintaszerűen rendezett formában. A digitalizált festmények, grafikák, fotók mellett egy 1990 óta vezetett napló is található, egy olyan blog, amit már akkor írtak, amikor még a blogot ki sem találták.

2009. 01. 25.
A MEK Egyesület ezúton is ismételten megköszöni mindazok támogatását, akik 2007. évi személyi jövedelemadójuk egy százalékát tavaly az Egyesület számára ajánlották fel. A Magyar Elektronikus Könyvtár fejlesztésének támogatására 2009-ben is eljuttatható a 2008. évi személyi jövedelemadó 1 százaléka. Az Egyesület adószáma: 18100277-2-41 Az 1%-ról való rendelkezéshez szükséges űrlap megtalálható az APEH által kiküldött űrlap-csomagban, vagy letölthető a MEK Egyesület honlapjáról.

Köszönettel: A MEK Egyesület Elnöksége

2008. 12. 04.
A MEK szerver leterheltsége miatt a szolgáltatás gyorsítása érdekében a kérések egy részét automatikusan átirányítjuk az NIIF-nél lévő tükörszerverünkre, vagyis a mek.niif.hu címre. Ez csak olyankor történik, amikor valaki egy dokumentumot kér le a MEK-ből, vagyis maga a kezelőfelület továbbra is mindig a mek.oszk.hu gépről használható.

2008. 12. 03.
Az idei DAT 2008 konferencia eFestival rendezvényén a Nyugat honlap az eKultura kategóriában II. helyezést ért el. Ugyancsak az eFestiválon Drótos László és Moldován István megosztott életműdíjat kaptak a Magyar Elektronikus Könyvtár létrehozásáért és tartalomfejlesztésével kapcsolatos munkásságukért.

2008. 11. 22.
Klubbá alakult a MEK Egyesület oldala az iWiW közösségi site-on. A jelenleg 4352 tagot számláló csoporthoz a http://iwiw.hu/pages/community/comdata.jsp?cID=2218221 oldalon tud csatlakozni az, aki szereti a MEK-et és van iWiW azonosítója.

2008. 11. 20.
Megnyílt az Europeana, az európai digitális könyvtári adatbázis, mellyel mintegy 2 millió digitális dokumentum (képek, szövegek, hangfelvételek és videók) adataiban lehet egyszerre keresni. A magyar felülettel is rendelkező honlap még csak az 1.0-ás változat, a végleges verzió 2010-re készül el, a tervek szerint akkora már 6 millió dokumentummal. Magyarországról jelenleg a MEK gyűjteménye található meg az Europeana adatbázisában. (A túl nagy forgalom miatt jelenleg szünetel a szolgáltatás, december közepére igéri a nagyobb teljesítményű szerverre való átállást.)

2008. 10. 30.
Több mint másfél évtizedes üzemelés után az NIIF leállította régi, "Helka" nevű központi gépét, amelyen 1994-ben elindult a Magyar Elektronikus Könyvtár. A MEK 1.0-ás verzióját azonban átmentették egy új szerverre, ahol továbbra is elérhetőek a régi állományok, változatlan címen: http://mek.iif.hu. Az új környezetben a keresést biztosító programok már nem lettek beüzemelve, ezért ebben a "muzeális" elektronikus könyvtárban csak böngészni lehet.

2008. 10. 19.
A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület ezúton mond köszönetet mindenkinek, aki 2007. évi személyi jövedelemadója 1%-ának felajánlásával hozzájárult kulturális örökségünk megőrzését szolgáló munkánkhoz. A támogatásból befolyt 781.000 Ft összeget a MEK Egyesület cél szerinti működésére, a tartalom bővítésére, a digitális dokumentumok minőségi szövegellenőrzésére és -konvertálására fordítottuk. Kérjük, a jövőben is támogassák munkánkat! A támogatási lehetőségekről a https://mek.oszk.hu/html/tamogatas.html oldalon vannak információk.

2008. 10. 13.
Október 13-án este megalakult a CC Magyarország Egyesület. Az alakuló ülésen egyelőre hallgatóként részt vett a MEK Egyesület képviselője; a későbbi csatlakozásról az elnökség dönt majd. Egyesületünk valószínűleg csatlakozni fog az újonnan megalakult egyesülethez a Creative Commons hazai elterjesztése érdekében.

2008. 09. 26.
"Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban" [PowerPoint, 2,7 Mbyte] címen tartott előadást Moldován István a Zsigmond Király Főiskolán a "MultiMédia az oktatásban konferencia" keretében.

2008. 09. 10.
Sikeresen elindítottuk az NIIF üzemeltetésében lévő tükörszerverünkön az EPA gyűjteményünk másolatát: http://epa.niif.hu Az NIIF gépen egy napos késéssel jelennek meg az EPA-ban archivált folyóiratok, ahol teljes értékű szolgáltatásként lehet keresni és letölteni. (A MEK másolata pedig a http://mek.niif.hu címen működik már régóta.)

2008. 08. 20.
Hosszú előkészület után ismét sikerült feltölteni a MEK-ben levő dokumentumok metaadatait a MOKKA adatbázisba. Bízunk benne, most már rendszeresen sikerül eljuttatni rekordjainkat ebbe az országos közös könyvtári katalógusba, hogy ott is rá lehessen találni a digitális könyvekre.

2008. 06. 21.
Három új virtuális kiállítás is elérhető a https://mek.oszk.hu/html/kiallitas.html oldalról, melyeknek készítésében az Elektronikus Dokumentum Központ munkatársai is részt vettek: a Translatio Librorum című oldal a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárából elszármazott és az Oroszország által visszaszolgáltatott könyvgyűjteményt mutatja be; a Typographia honlap a Kárpát-medence egészét magában foglaló nyomda-adatbázist tartalmazza, s szöveges és képes formában részletesen is bemutatja az első száz év nyomdáit; végül a Kossuth Lajos hangja weblapon azt a két fonográfhengert hallgathatjuk meg, melyekre Kossuth Lajosnak az aradi vértanúk emlékművének felavatására szánt ünnepi beszédét rögzítették 1890. szeptember 20-án Torinóban.

2008. 05. 27.
Felkerült az egyesület honlapjára a MEK Egyesület május 23-i közgyűlésének jegyzőkönyve, valamint az ott elfogadott 2007. évi közhasznúsági beszámoló.

2008. 05. 27.
A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület találkozót szervez könyvtárosok számára "Sajtódigitalizálás a könyvtárban" címmel, a szakmai kommunikáció elősegítése érdekében. Időpont: 2008. június 19. 10.30 óra. Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emeleti előadóterem. További részletek a rendezvény honlapján találhatók: https://mek.oszk.hu/egyesulet/sdk/.

2008. 04. 03.
A MEK-et is üzemeltető szervezeti egység neve az OSZK-ban "MEK Osztály"-ról "Elektronikus Dokumentum Központ"-ra (EDK) változott. A névváltozást az osztály feladatainak bővülése indokolta, mely most már a MEK-en kívül több más tartalomszolgáltatásért is felelős (pl. EPA, DKA, Jeles Napok, Nyugat honlap, OSZK történeti honlap, Képidő, Sajtómúzeum...)

2008. 03. 25.
Felkerültek az Irattárba a március 17-19. között Dunaújvárosban megrendezett Networkshop konferencián a MEK és az EPA munkatársai által tartott előadások PowerPoint anyagai: https://mek.oszk.hu/html/irattar.html#eloadas Rövidesen a videofelvételek is megnézhetők lesznek az NIIF archívumában a http://vod.niif.hu/nws2008/ címen.

2008. 01. 26.
A háttértár szoftverhibája miatt 1 hétig a mek.niif.hu tartalékszerverről ment a MEK szolgáltatása, és több funkció illetve aloldal nem volt elérhető. Most sikerült helyreállítani a rendszert, így remélhetőleg minden szolgáltatás a megszokott módon működik, bár még 1-2 napig lassúbb válaszidők várhatók. Ha valaki hibát észlel, jelezze az info@mek.oszk.hu e-mail címen.

2008. 01. 24.
Megjelent az OSZK MEK Osztály tevékenységének 2007. évi beszámolója, megtalálható a MEK Irattárában.

2007. 12. 18.
Anna Margit Bábu című képével felkerült a Száz szép kép sorozat utolsó darabja is a MEK-be. A 2003-ban elnyert IHM-ITP2 pályázat, majd pedig az Internet Szolgáltatók Tanácsának támogatásával megvalósult összeállítás a Képzőművészet Magyarországon honlapot kapcsolja össze az Elektronikus Könyvtárral. A magyar festészetből válogatott száz képhez ugyanennyi szöveggyűjtemény készült, melyek a művek és alkotóik hátterét megvilágítva jobban megérthetővé, élvezhetővé teszik ezeket a klasszikus alkotásokat. A sorozat honlapján az abc-be szedett lista mellett - egy beépített Google-keresőablak segítségével - a gyűjtemény teljes szövegében is kereshetünk: https://mek.oszk.hu/kiallitas/keptar/

2007. 11. 25.
Fontos közlemény a MEK-ben levő könyvek számítógépes felolvasását használók számára a Világhalló szerver üzemeltetőitől: "Az utóbbi időben többen jelezték, hogy a VilágHallót nem tudják elindítani. A hiba azoknál jelentkezett, akiknél a legújabb Java verziók valamelyike volt telepítve. Elnézést kérünk a hibáért, amelyet az eltérő verziók nem megfelelő kezelése okozott. Sajnos kielégítő megoldást nem tudtunk találni, így csak azt javasolhatjuk, hogy az új verzió mellé töltsék le a Sun jre 1.4-es változatot az alábbi linkről. (A telepítés nem fogja zavarni az újabb verziót, sem az azt használó programokat.) A letöltés helye: http://java.sun.com/j2se/1.4.2/download.html Itt a *Download J2SE JRE* linket kell választani. Reméljük, hogy a felolvasással kapcsolatos problémák megoldódnak, és egyben ismételten elnézést kérünk a kényelmetlenségért. A hibáról és a lehetséges javításról a www.vilaghallo.hu oldalon is olvashatnak."

2007. 11. 19.
Szeretettel hivunk mindenkit a NYUGAT-ÜNNEP című rendezvényünkre 2007. november 26-án. A sajtótájékoztatón bemutatjuk a NYUGAT-honlapot és - az alapítás ünnep alkalmából - az induló OSZK-történeti honlapot is. A részletes meghívó és a plakát itt nézhető meg (PDF-ben): nyugat_meghivo.pdf illetve nyugat_plakat.pdf

2007. 09. 14-18.
A következő napokban a MEK és az EPA gyűjteménye egy új, erősebb szerverre költözik, ezért kisebb fennakadások előfordulhatnak, bár a tervek szerint az átállás észrevehetetlen lesz a felhasználók számára. Ha mégis gond lenne a szolgáltatással, akkor a http://mek.niif.hu illetve az http://epa.niif.hu címen levő biztonsági másolatokat lehet addig használni.

2007. 08. 11.
Régi adósságot sikerült pótolni az elmúlt hetekben: feltettük a Pallas Nagy Lexikona képanyagát. A képek az egyes szócikkekben levő [ÁBRA] feliratra kattintva egy új ablakban nézhetők meg. A CD-ROM kiadásból átvett mintegy hétezer darab illusztrációból sajnos néhány hiányzik (ezeknél nincs kattintható link), és a képek többségének minősége elég gyenge, de azért így is segítenek a szócikkek megértésében.

2007. 07. 26.
Felkerült a MEK-be az 5000. digitális kiadvány: egy válogatás Kossuth Lajosnak a Hadtörténelmi Levéltárban és Múzeumban őrzött irataiból: https://mek.oszk.hu/05000/05065 Az 5000-es azonosítót már korábban túlhaladtuk (Kristó Gyula Szent Istvánról szóló könyvével), de az évek során különböző okok miatt néhány tételt törölni kellett, így csak most érte el a gyűjtemény nagysága ezt a kerek számot. Összehasonlításul: a legrégibb, egészen 1971-ig visszanyúló könyvdigitalizáló mozgalom, az amerikai Project Gutenberg jelenleg 21 ezer könyvvel büszkélkedhet; a MEK-kel egyidőben, vagyis 1994-ben indult német leágazása pedig háromezer kötetnél tart.

2007. 06. 16.
A MEK teljes katalógusának legfontosabb adatai egyetlen nagy HTML táblázatként is letölthetőek ezentúl a mek.oszk.hu/html/export.html oldalról. A mek2excel.htm fájl lementés után akár Excelbe is beolvasható, ahol azután rendezni lehet bármelyik oszlop szerint, keresni lehet benne, és természetesen bármelyik dokumentum elérhető az ID/URL oszlopban levő azonosítóra kattintva. Az Excelben megnyitott táblázat optimális külalakra való formázásához egy mek2excel-makro.xls nevű makrófájl is mellékeltünk.

2007. 06. 11.
A MEK Közhasznú Egyesület véleményezte a Társadalmi Megújulás Operatív Program - Minőségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek 2007-2008 közötti akciótervét a társadalmi egyeztetés keretében. A beküldött vélemény felkerült az Egyesület honlapjára is.

2007. 06. 11.
Sikerült a MEK-ben szolgáltatott, eddig lezárt Köztaurusz kereshető változatát kiegészíteni az OSZK-ban aktualizált változattal. A Köztaurusz aktuális változata a Könyvtári Intézet honlapján érhető el, innen adott időközönként ezután frissíteni fogjuk a MEK-es változatot.

2007. 05. 29.
Az amerikai The Internet Archive, a világ legnagyobb webarchiválással foglalkozó kezdeményezése egy akciót hirdetett (Around the World in 2 Billion Pages), amelyben a különböző országok javasolhatták megőrzendő honlapjaikat archiválásra. A MEK által kezdeményezett, jelenleg tervezés, tapasztalatgyűjtés fázisában lévő Magyar Internet Archivum (MIA) keretében összeállítottunk egy listát kb. 300 fontos, magyar kulturális honlapról, amelyet felajánlottunk archiválásra az amerikai archivumnak. A lista összeállításának alapja a Webkat.hu adatbázis volt.

2007. 05. 18.
Szegeden, az Egyetemi Könyvtárban tartottuk meg a MEK Egyesület idei első közgyűlését. A közgyűlésen elfogadott közhasznúsági beszámoló és a közgyűlés jegyzőkönyve már olvasható az Egyesület honlapján.

2007. 05. 18.
Az OSZK új Nemzeti Ereklye kiállításával egyidejűleg a Digitális Kincstár sorozatban megjelentettük a kiállított ereklye - a Festetics-kódex - CD változatát. A Festetics-kódexet 1493 körül másolták a pálosok nagyvázsonyi kolostorában, amelyet Kinizsi Pál alapított egy évtizeddel korábban, 1483-ban. A kötet imádságoskönyv, amely a magánáhítatot szolgálja szemben a mise vagy a zsolozsma keretében végzett imádsággal. A kódexet egy világi hívő, Kinizsi Pál felesége, Magyar Benigna számára állították össze.

2007. 05. 03.
Az OSZK-ban, egy sikeres sajtótájékoztatón adták át a MEK Lázár Ervin virtuális kiállításához kapcsolódó gyermekrajzpályázat nyerteseinek díjait. A honlapon a díjazott rajzok mellett az összes beérkezett, 343 pályamű is megtekinthető digitális formában.

2007. 05. 11.
A könyvek borítólapján lent, az URN cím alatt ezentúl a dokumentumokat tartalmazó fájlok ellenőrző összege is megnézhető az "MD5 checksum" feliratra kattintva. Ennek a számnak a segítségével meg lehet vizsgálni, hogy egy korábban vagy máshonnan letöltött digitális könyv minden bitje megegyezik-e a MEK-ben található aktuális változattal. (Ha eltérés van, akkor érdemes letölteni az új - feltehetően javított vagy bővített - verziót.) Az ellenőrzéshez ki kell számoltatni a saját gépen levő fájl ellenőrző összegét is, pl. a https://mek.oszk.hu/html/szoftver/ lap alján található eXpress CheckSum Calculatorral vagy a Total Commanderrel. Csak az egydarabos állományokhoz készítünk ilyen összeget, tehát például egy sok részből álló HTML dokumentumhoz nem. Ezeknél csak a zippelt verziókat lehet ellenőrizni ilyen módon.

2007. 04. 30.
Annak érdekében, hogy a MEK Egyesület sikeresen tovább folytathassa munkáját, tisztelettel kérjük és várjuk az Elektronikus Könyvtár barátait, olvasóit, támogatóit - mindazokat, akik fontosnak tartják a MEK fejlesztését, hogy ebben az évben adójuk társadalmi szervezetnek, alapítványnak átutalható 1 százalékát ajánlják fel a MEK Egyesület számára: https://mek.oszk.hu/egyesulet/1szazalek.htm

2007. 04. 27.
A MEK Egyesület honlapjára felkerült az Internet Szolgáltatók Hálózati Koordinációs Központjától tavaly kapott támogatás felhasználásáról szóló beszámoló: https://mek.oszk.hu/egyesulet/iszt-beszamolo2006.htm A támogatásnak köszönhetően fontos kézikönyvek és régi sajtótermékek digitalizálása történt meg, továbbá folytatódott a Száz Szép Kép sorozat és a MVGYOSZ hangoskönyvek bővítése, és megteremtődött egy leendő digitális képgyűjtemény létrehozásának technikai háttere.

2007. 03. 26.
Március 23-án a Salon du Livre-ben Chirac francia elnök bemutatta az Európai Digitális Könyvtár francia prototípusát, az Europeana-t: http://www.europeana.eu A rendszert tavaly ősz óta fejlesztették ki a francia nemzeti könyvtárban. A - tervek szerint - többnyelvű keresőfelület a leendő EDL alapját adná, együttműködve a TEL adatbázisával. A francia kezdeményezéshez partnerként meghívták a portugál nemzeti könyvtárat valamint az OSZK-t is. Így a kísérleti adatbázis 12.000 dokumentuma között több ezer MEK-es könyv is megtalálható.

2007. 03. 21.
A http://mekhirek.freeblog.hu címen elindult az Országos Széchényi Könyvtárban működő MEK Osztály blogja. Ebben a naplóban folyamatosan figyelemmel lehet kísérni a munkánkat: beszámolunk a különböző tartalomszolgáltatásaink újdonságairól, az általunk tartott előadásokról és tanfolyamokról, és az Osztályt érintő más eseményekről. Ugyanitt várjuk az olvasóink véleményét, hozzászólásait, javaslatait is!

2007. 02. 08.
A Library 2.0 szellemében és több hazai könyvtár példája nyomán a MEK-ben is elindítottunk kísérleti jelleggel a valósidejű tájékoztatást. A Vendégkönyvünk oldalán megtalálható csevegő ablakban délután 2 és 4 óra között válaszol valamelyik MEK-könyvtáros a feltett kérdésekre.

2007. 01. 30.
A MEK Egyesület ezúton is köszöni mindazok támogatását, akik személyi jövedelemadójuk egy százalékát tavaly az Egyesület számára ajánlották fel. A Magyar Elektronikus Könyvtár fejlesztésének támogatására 2007-ben is eljuttatható a 2006. évi személyi jövedelemadó 1 százaléka. Az Egyesület adószáma: 18100277-2-41 Az 1%-ról való rendelkezéshez szükséges űrlap megtalálható az APEH által kiküldött űrlap-csomagban, vagy letölthető a MEK Egyesület honlapjáról.

Köszönettel: A MEK Egyesület Elnöksége

2007. 01. 28.
Elkészült a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány támogatásával az EPA szolgáltatásunk akadálymentes változata, amely a https://efolyoirat.oszk.hu címen érhető el. A honlap még tesztváltozatban üzemel, minden véleményt, kritikát köszönettel fogadunk olvasóinktól.

2007. 01. 02.
Január elsejével az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtár Osztályára kerültek a Neumann Digitális Könyvtár egyes munkatársai és szolgáltatásai. A jogi feltételek rendezése után átvesszük majd a Bibliotheca Hungarica Internetiana gyűjteményt, sőt tervek készülnek annak továbbfejlesztésére is. A Jeles napok című honlapot 2006. május 15-én mutatta be a Neumann-ház. A multimédiás oktatási segédanyag is a MEK Osztályra került, de 2007. első heteiben átmenetileg még a Neumann-ház régi szervere látja el a szolgáltatást.

2006. 12. 06.
Moldován István "Elektronikus könyvtári kezdeményezések a hazai közkönyvtárakban" címmel tartott előadást az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban, az MKE Veszprém Megyei Szervezete szakmai napján. A PowerPoint bemutató az Irattárban található.

2006. 11. 23.
A MEK is csatlakozott az iWiW közösségéhez, a 9640961 számon megtalálható a bemutatkozó oldalunk. Ezen keresztül is szeretnék összegyűjteni olvasóinkat, valamint egyéb "barátainkat és üzletfeleinket", és értesíteni őket a fontosabb híreinkről, eseményekről.

2006. 11. 06.
Káldos János "Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében" címen tartott előadást november 6-án Zalaegerszegen a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban a "Dokumentum - nyilvántartás - számbavétel" című szakmai konferencián. Az előadás anyaga az Irattárban megnézhető.

2006. 10. 26.
Megkezdtük a nagyméretű, ZIP csomagként nem letölthető dokumentumaink - első lépésben a legnépszerűbb hangoskönyvek - torrent technológiával való terjesztését. A http://tracker.aladar.com szerveren megtalálhatók a jelenleg elérhető torrent állományok, a szükséges kliens pedig a http://utorrent.com/download.php címről telepíthető. A torrenttel való lementés annál gyorsabb, minél többen töltötték már le az adott könyvet. A fájlmegosztó rendszer működéséről bővebben a Wikipédiában lehet olvasni.

2006. 10. 19.
A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület részt vett a a magyarországi civil szervezetek - tizenegyedik alkalommal megrendezett - éves találkozóján: a CIVILIÁDA 2006 kiállításon. A MEK standjáról készült fotók az Egyesület honlapján tekinthetők meg.

2006. 09. 12.
Az 1956-os évforduló közeledtével összeállítottunk egy virtuális kiállítást az októberi eseményekkel foglalkozó, MEK-ben és EPA-ban található dokumentumainkból, valamint egy válogatást az OSZK 1956-os röplapjaiból.

2006. 09. 12.
Elkészítettünk egy Támogatás oldalt, amely a MEK címlapján lévő menüsorból kattintható. Az oldalon különböző pénzügyi lehetőségeket ajánlunk, amelyekkel a MEK fejlesztéseit, gyarapodását lehet támogatni. A költségvetési helyzet szigorodásával, a pályázati lehetőségek szűkülésével igyekszünk felhasználóink segítségét kérni, felhasználni szolgáltatásaink fenntartásához, bővítéséhez. Újdonságként próbálunk ki egy emelt díjas SMS szolgáltatást, amelynek segítségével pár 100 Ft-ot lehet elküldeni nekünk egy sima SMS segítségével. Felhasználóink támogatását előre is köszönjük!

2006. 07. 31.
Megjelent a Digitális kincstár sorozat következő kiadványa Balassi Bálint "Beteg lelkeknek való füves kertecske" című műve. Az egyetlen példányban ismeretes könyv 1584-ből származik. A CD kiadvány az OSZK könyvesboltjában kapható, valamint megrendelhető a Digitális Kincstár honlapon is.

2006. 07. 31.
Kosáry Domokos professzor úr kérésére digitalizáltuk a hazai történettudomány fontos kézikönyveinek egyikét a Bevezetés a magyar történelem forrásaiba és irodalmába 1. és 3. kötetét. A kötetek felismertetett szöveganyaga egy hosszabb távú történészi kutatómunka számára készült, azonban megkaptuk az eredeti kötetek online szolgáltatási engedélyét.

2006. 07. 24.
Együttműködés indult a MEK és az európai Distributed Proofreaders magyar csapata között. A DP projekt a Gutenberg projekt hivatalos támogatója, főként könyvek korrektúrázásával segíti a szabad felhasználású könyvek kínálatát. A magyar oldalt Róth Tamás szervezi, aki örömmel várja a segítők jelentkezését. A DP csapattól a MEK júliusban kapta meg azt a Donászy Ferenc könyvet, amelyik az első magyar könyvként jelent meg a Gutenberg projekt honlapján is. A DP már újabb magyar könyvekkel készül és bízunk benne a MEK régebbi könyveivel is tudjuk gazdagítani az együttműködés kapcsán a Gutenberg projekt magyar nyelvű állományát.

2006. 07. 21.
Az Európai Digitális Könyvtár alapjául szolgáló The European Library honlapon megjelentek a régen várt magyar adatok. A honlapon a "Collections / Browse all the collections" menüben Hungary-t választva megtalálható az összes integrált magyar adatbázis;

  • az OSZK katalógusa
  • az OSZK-ban lévő Corvinák,
  • az OSZK térképgyűjteménye,
  • a MOKKA,
  • a MEK valamint
  • a teljes NDA adatbázis.

2006. 07. 04.
Az OSZK "Nemzeti Ereklye Kiállítótér" ünnepélyes felavatásán mutatják be a MEK Osztály digitalizáló csoportja által tervezett és készített "Digitális Kincstár" CD sorozat első tételét, amely egyben a kiállítás első műtárgya, Mátyás király könyvtárának legszebb kódexe, a Philostratus-corvina. A CD sorozat a könyvtár értékes, főként régi dokumentumait tartalmazza. A kiadványok egyszerűbb változatban az Interneten is megtalálhatóak lesznek majd, a CD lemezeken nagyobb felbontású képminőségben, lehetőség szerint tudományos igényű ismertetésekkel, egyéb értéknövelt szolgáltatásokkal (pl. képrészlet-index) lesznek megtalálhatóak a művek.

2006. 06. 26.
Drótos László "E-könyvtári újdonságok" címmel tartott előadást Szegeden, az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének "A jövő korszerű könyvtárai: modernizálás műemléki környezetben, könyvtárépítés, könyvtártechnológia" című konferenciáján.

2006. 06. 15.
Elkészült és az egyesület honlapján megtalálható a MEK Egyesület a május 31-i közgyűlésünk jegyzőkönyve, valamint az ott elfogadott 2005. évi közhasznúsági beszámoló.

2006. 06. 08.
Moldován István részt vett június 8-án az Internethajó-n szervezett "Üzleti, közszolgálati és kulturális tartalomszolgáltatás az Interneten" kerekasztal beszélgetésen. A rendezvényre a szervezők elkészítették és online megjelentették a Kék notesz 2006-ot. A kiadvány magyar információs társadalom eredményeiről, az infokommunikáció magyarországi helyzetéről ad rövid összefoglalót.

2006. 06. 02.
Drótos László a "Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében" címmel tartott előadást Lillafüreden a Palota Szállóban a INNOTOOL 3 - "Versenyképes Észak-Magyarország - az innováció, mint kitörési pont" című konferencián. Az előadás PowerPoint változata letölthető a MEK Irattárból.

2006. 05. 22.
Főként a Mercator Stúdió Elektronikus Könyvkiadónak köszönhetően mintegy 140-nel növekedett a mobil eszközökön is olvasható LIT formátumú könyvek száma a MEK-ben az elmúlt hetekben. A LIT verziók a kezdőlapon levő kis "lit" gombra kattintva listázhatók ki.

2006. 03. 09.
Már csaknem száz - nagyrészt a MEK-ből származó - magyar digitális szöveget tartalmaz az IntraText Digital Library. Az olasz kezdeményezésű projektben 37 nyelven, több mint 6000 dokumentum (nagyrészt klasszikus irodalom és vallásos szöveg) olvasható egy speciális hipertext rendszerben, melyben minden szóhoz konkordancia-listák vannak kapcsolva, vagyis a szó összes előfordulásának szövegkörnyezete is megnézhető. A fordításhoz, nyelvtanuláshoz és nyelvelemzéshez egyaránt jól használható rendszert különböző statisztikák is kiegészítik. Az IntraText részletes ismertetése a http://www.intratext.com/Aiuto/HUN/ címen olvasható.

2006. 02. 23.
A decemberben elmaradt KÖNYVTÁROS-OLVASÓ TALÁLKOZÓ-t 2006. március 20., hétfő 11 órakor tartjuk meg. Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VIII. emeleti társalgó (Budavári Palota F. épület) A 2005. október-november folyamán lezajott kérdőíves felmérés lezárásaként szeretnénk személyesen is találkozni elektronikus könyvtárunk olvasóival, és egyrészt beszámolni a felmérés eredményeiről, valamint bemutatni, hogy milyen munka zajlik a MEK-ben a "web-lapok mögött" és mik a további terveink. Másrészt szeretnénk jobban megismerni felhasználóink szokásait és igényeit, amit a kérdőív előregyártott válaszai csak részben tettek lehetővé. A részvételi szándékot - tekintettel a korlátozott férőhelyekre - a goczan @ oszk.hu e-mail címen vagy a 1/224-3741-es telefonszámon kérjük jelezni.

2006. 02. 16.
A könnyebb megtalálhatóság érdekében elhelyeztünk a MEK nyitólapján egy új, "CC" gombot, amellyel a Creative Commons licence-szel ellátott anyagainkat lehet egyből kilistázni.

2006. 02. 15.
A MEK forgalmának hiteles mérése érdekében február hónap közepétől működik a webauditálásunk, amelyet a Médián biztosít. A szolgáltatást az ISZT támogatásával tartjuk fenn.

2006. 02. 08.
A Magyar Elektronikus Könyvtárért Közhasznú Egyesület ezúton is ismételten megköszöni mindazok támogatását, akik 2004. évi személyi jövedelemadójuk egy százalékát tavaly az Egyesület számára ajánlották fel. Az Egyesülethez 2006-ban is eljuttatható a 2005. év személyi jövedelemadójának 1 százaléka. Az Egyesület adószáma: 18100277-2-41 Az 1%-ról való rendelkezéshez szükséges űrlap megtalálható az APEH által kiküldött űrlap-csomagban, vagy letölthető innen: PDF illetve RTF formátumban.

2005. 11. 29.
Felkerült az Irattárba a MEK-kel kapcsolatban Gyakran Ismételt Kérdések listája, a rájuk adott általános válaszainkkal együtt. Az olvasók/érdeklődők kérdéseit, kéréseit és javaslatait természetesen továbbra is várjuk az info@mek.oszk.hu e-mail címre vagy a Vendégkönyvbe, de ezentúl érdemes lesz előbb ezt a GY.I.K. oldalt megnézni, hátha már ott van a válasz.

2005. 11. 21-23.
Kolozsvárott, az Erdélyi Múzeum-Egyesület szervezésében és annak könyvtárában a MEK Osztály munkatársai három napos digitalizálási tanfolyamot tartottak 13 erdélyi civil szervezet, különböző egyházak szakemberei számára.

2005. 11. 16.
A Kossuth Rádió Szülőföldünk - Határok nélkül c. műsorában riport hangzott el Moldován Istvánnal a MEK határon túli szerepéről. Szerkesztő: Bőti Attila volt.

2005. 11. 15.
Befejeződött a MEK használhatóságát és hasznosságát vizsgáló kérdőíves felmérésünk, a nyers összesítés a https://mek.oszk.hu/html/irattar/felmeres/ossz.html oldalon található, és készült egy PowerPoint összeállítás a 2001-es eredményekkel a https://mek.oszk.hu/html/irattar/felmeres/felmeres.ppt címen. Köszönjük a több mint ezer válaszadó segítségét! A kitöltött kérdőívek nagy száma és a 28. ponthoz érkezett rengeteg kérés, kérdés és javaslat azt jelzi, hogy sokan érzik fontosnak a Magyar Elektronikus Könyvtár jövőjét. A felmérés részletes kiértékelése után igyekszünk majd a tanulságokat és trendeket figyelembe venni a következő 1-2 év fejlesztései során - amennyire ezt a jogi, pénzügyi és technikai körülmények lehetővé teszik. A leggyakrabban feltett olvasói kérdésekből és a rájuk adott válaszainkból pedig egy MEK GYIK készül majd az Irattárba, november végére.

2005. 11. 12.
A MEK Egyesület 2005. évi őszi közgyűlése 2005. 11. 17. 10.30-kor lesz az Országos Széchényi Könyvtár VIII. emeleti társalgójában. A részletes meghívó az egyesület honlapján olvasható.

2005. 11. 04.
Újabb virtuális kiállítással bővült a MEK: Cseke Gábor válogatásában, Andrassew Iván gondozásával felkerült az Erdélyi és csángó költészet című összeállítás, mely 148 költő 1370 versét és életrajzi adatait tartalmazza.

2005. 10. 24.
Kérdőíves felmérést indítottunk a MEK-ről. A felmérés kapcsán elektronikus könyvtárunk látogatóinak szokásait és igényeit igyekszünk megismerni, hogy a lehető legkedvezőbb irányba fejleszthessük kínálatunkat és szolgáltatásainkat. Kérjük, segítsen Ön is nekünk az űrlap kitöltésével. Az eddig beérkezett leggyakoribb kérdések/kérések és a rájuk adott válaszok a https://mek.oszk.hu/html/irattar/felmeres/gyik.htm lapon olvashatók. A felmérés 2005. november 15-ig tart.

2005. 10. 11.
A Rádiócafé Technománia című műsorában Kis Ádám és Moldován István beszélgetett az e-könyvek és a papírkönyvek viszonyáról. A műsor meghallgatható a rádió honlapján.

2005. 09. 27.
A győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár "Virtuális tájékozódás - Virtuális tájékoztatás" szakmai napján Renkecz Anita tartott előadást a MEK különböző szolgáltatásairól

2005. 09. 12.
Szeptember 12-én a MEK munkatársai műhelybeszélgetésen vettek részt Kolozsvárott az Erdélyi Múzeum-Egyesület könyvtárában. A megbeszélésen több civil szervezet, felekezet szakembereivel az eddigi és további együttműködési lehetőségekről, egy tervezett Európai Unios pályázatról beszélgettek.

2005. 07. 28.
A MINERVA projekt alapjául szolgáló Lundi Alapelvek aktualizálásán dolgozik az azt felügyelő Nemzeti Képviseleti Csoport (NRG). Az Dinamikus Cselekvési Tervnek nevezett új dokumentum vázlata magyar fordításban megjelent a magyar MINERVA honlap dokumentumai között. Az akció tervet ősszel szeretné elfogadtatni a projekt vezetése.

2005. 07. 27.
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete idei Vándorgyűlésének előadásait az interneten közvetítette és rögzítette az NIIF. A konferencia végén a MEK munkatársai egy több helyszínről közvetített videokonferencián vettek részt, amely "A szerzői jog kérdése az elektronikus információszolgáltatásban" témával foglalkozott.

2005. 07. 19.
A Mikes International legújabb, júliusi számában megjelent "Moldován István: „Könyvtár a magasban” - Elmélet és gyakorlat" című cikke, amely a tavaly szeptemberben, a Mikes Tanulmányi Napokon elhangzott előadás anyagát tartalmazza.

2005. 07. 05.
A MEK osztály több munkatársa is részt vett és előadást tartott a Hódmezővásárhelyen rendezett Digitalizálási Konferencián. Az előadások anyagának egy része már letölthető a konferencia honlapjáról, a MEK munkatársaié az Irattárból.

2005. 06. 30.
Két új, úgynevezett "tématérkép" (topic-map) alkalmazást indítottunk el a MEK keretében. A szolgáltatásokat IHM-ITEM támogatással az Empolis Magyarország Kft. segítségével fejlesztettük ki. Az irodalmi tudásbázist az OSZK Tájékoztató Főosztályának szakreferensei töltötték fel. Az elsősorban diákoknak és tanároknak ajánlott Hálózatos irodalom a Kiállítóteremben, a könyvtárosoknak hasznos Tezaurusz pedig az OSZK Tezaurusz MEK-változatában található. A jobb felső sarokban lévő ikonra kattintva a tématérképek grafikus böngésző felülete indítható el (ennek használatához Java futtatókörnyezetre van szükség).

2005. 06. 27.
A MEK-ben való eligazodást ezentúl egy "honlap-térkép" is segíti, ahol egyrész jellegük szerint csoportosítva megtalálhatóak a lényegesebb aloldalak, másrészt végigkövethető a belső linkek hierarchiája. Ez a navigációs segítség minden fontosabb lapról elérhető, a jobb alsó sarokban levő kis ikonra kattintva.

2005. 05. 31.
Elérhetővé vált a MEK szolgálatásai között a Bibliographia Hungarica adatbázisa: https://demeter.oszk.hu A bibliográfiát Demeter Tibor gyűjtötte feleségével évtizedeken keresztül. A Bibliographia Hungarica az 1800 után kiadott szépirodalmi alkotások, regények, elbeszélések, versek stb. bármilyen nyelven megjelent fordításainak (elsősorban az OSZK állományára támaszkodva) bibliográfiai adatait közli. Gyűjtéséből nyomtatásban csak részletek jelentek meg. A mű terjedelme kb. 13.000 gépiratos oldal. Technikailag igen érdekes feladat a rendkívül sokféle nyelvet és írásjelet tartalmazó (az európai nyelveken kívül kínai, japán, héber, mongol, arab, cyrill stb.) szöveg internetes megjelenítése és kereshető, továbbfejleszthető adatbázissá alakítása.

2005. 05. 19.
Az elektronikus könyvtár gyarapodása ezentúl RSS olvasókkal is nyomon követhető, így nem kell újra és újra letölteni a MEK honlapját az újdonságok megtekintéséhez, elég beállítani a https://mek.oszk.hu/mek2.rss vagy a https://mek.oszk.hu/mek.xml címet az RSS-t támogató böngészőkben (pl. Firefox/Mozilla) vagy az RSS-kliensekben (ilyen olvasóprogramok a http://rss.lap.hu oldalon vannak összegyűjtve). Az új dokumentumok legfontosabb adatait tartalmazó, XML formátumú file jelenleg óránként frissítődik és a legutolsó 10 tétel kerül bele. Ez kb. 2-3 napi gyarapodásnak felel meg.

2005. 05. 18.
A Magyar Elektronikus Könyvtárért Közhasznú Egyesület szervezésében 1 napos bemutatót és oktatást tartunk az eleMEK rendszer használatáról, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt. Az eleMEK egy általános célú, ingyenes metaadatkezelő rendszer digitális gyűjteményekhez és elektronikus könyvtárakhoz, melyet a MEK Egyesület az NIIF program támogatásával fejleszt. Bővebb információ a projekt honlapján: https://elemek.oszk.hu
A rendezvény időpontja: 2005. május 30. (hétfő) 10.00-16.00 óra
Helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári Palota F. épület VII. emeleti "Kápolna".
A tanfolyam ingyenes, de kérjük, hogy részvételi szándékát május 27-ig jelezze a Góczán Andreánál a goczan@oszk.hu e-mail címen, vagy az 1-2243-741-es budapesti telefonszámon.

2005. 05. 17.
Felkerült a MEK Irattárába a Drótos László és Moldován István "Elektronikus könyvtárak a cyberspace-ben" c. cikke, amely a Természet Világa 2005. májusi számában jelent meg.

2005. 04. 30.
A https://mek.oszk.hu/html/nagykonyv.html oldalon megnézhető azoknak a könyveknek a listája, amelyek bekerültek "A Nagy Könyv" játék második fordulójába. A legnépszerűbb 100 regényből jelenleg 40 található meg a Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteményében. A hiányzó művek többségénél szerzői jogi akadályai vannak az internetes szolgáltatásnak, ezek megjelenése sajnos a jövőben sem várható a MEK-ben.

2005. 04. 21.
A Könyv, Könyvtár, Könyvtáros (3K) márciusi számában megjelent interjú felkerült az Irattárba a sajtóanyagok közé. Az elektronikus könyvtár tízéves fennállása alkalmából készült beszélgetés érdekessége, hogy a MEK története és bemutatása mellett bepillantást nyújt a Széchényi Könyvtárban működő önálló osztály szerteágazó tevékenységébe is.

2005. 04. 21.
Perlaki Attila programozó segítőnk jóvoltából a Száz Szép Kép virtuális kiállításunk néhány festmény-elemzése egy Java-alapú kirakós játékkal egészült ki. Reméljük a játékot sokan kipróbálják, ezáltal - főként a fiatalok - jobban megismerve néhány olyan híres festményünket, mind pl. a "Magányos cédrus"-t, a "Tépéscsinálók"at, a "Siralomház"-at, a "Mária kútja Názáretben"-t, a "Zrínyi és Frangepán"-t valamint a "Lánchíd alapkőletételé"-t. A játék a festmény-szöveggyűjtemények "Érdekességek" menüpontjában található.

2005. 03. 30.
A MEK Osztály több munkatársa részt vett és tartott előadást az idei Networkshop konferencián, amelyet az új szegedi egyetemi könyvtárban tartottak. Az előadások anyaga elérhető a MEK Irattárában valamint meghallgatható, megnézhető az NIIF videoarchívumában.

2005. 03. 30.
A MEK kezdőlapon levő Gyorskereső kiegészült három nyomógombbal, melyekkel közvetlenül kilistázhatók az egyre szaporodó MP3 hangoskönyvek és a LIT formátumú e-book tételek. Továbbá kérhető egy teljes lista a Világhalló által használt ProfiVox rendszerrel felolvastatható dokumentumokról is.

2005. 03. 23.
Megfogalmaztuk és az Irattárban olvashatóvá tettük az OSZK MEK Osztályának Küldetésnyilatkozatát.

2005. 03. 22.
Elkészült az EPA katalógus és archívum megoszlási statisztikája. A nyitólapon a "statisztika" menüpont mögött most egy lapon érhető el a megoszlási, a felhasználói, és a Web-szerver forgalmi adatait közlő statisztika is.

2005. 03. 22.
Március 22-én hajnalban egy ismeretlen gépről olyan mértékben terhelték le a MEK szerverét, amely elérhetetlenné tette az ott szolgáltatott MEK és EPA adatbázist. A leterhelés feltehetően szándékos volt, ezért tájékoztattuk róla a nagyobb hírportálokat, pl. az Indexet és az Origo-t is.

2005. 03. 17.
2005. március 17-én, Debrecenben a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár-ban Drótos László kollégánk tartott előadást "A Magyar Elektronikus Könyvtár jelene és jövője" címmel az Internet Fiesta a könyvtárakban 2005. rendezvény keretében.

2005. 03. 03.
Megjelent Renkecz Anita: Elektronikus időszaki kiadványok nyilvántartása és archiválása: az EPA-szolgáltatás című tanulmánya a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás 2005/2. számában.

2005. 03. 03.
A https://mek.oszk.hu/katalog/ oldalon egy új, az átlagos olvasói igényekhez optimalizált katalógus használható ezentúl, a régi, "mindentudó" kereső űrlap a https://mek.oszk.hu/katalog2/ címre került át. Az új katalógusban egyszerűbbé vált a nevek és a kódolt mezők keresése és jobban használhatók az index-listák is. Részletes leírás a "súgó" gombra kattintva kérhető. Örömmel veszünk minden észrevételt vagy hibajelentést az info@mek.oszk.hu e-mail címen.

2005. 02. 21.
Elkészült a MEK Osztály tevékenységének 2004. évi beszámolója, amely letölthető a MEK Irattárából.

2005. 02. 11.
Az Országos Széchényi Könyvtárban együttműködési megállapodást írt alá dr. Monok István főigazgató és dr. Egyed Ákos, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke a két szervezet közötti hosszú távú együttműködésről. Az EME az információs társadalmak korában fontosnak tartja, hogy korlátozottan hozzáférhető dokumentumai digitális formában a világhálón minél szélesebb körben elérhetőek legyenek, biztosítva emellett ezek hosszú távú megőrzését is. Az EME digitalizálási programjának megvalósításában vállal szerepet az OSZK, azon belül is a Magyar Elektronikus Könyvtár. A megállapodásról cikk jelent meg a kolozsvári Szabadságban, valamint az MTA honlapján is.

2005. 02. 10.
A MINERVA projekt keretében a felhasználói igényekkel, minőséggel foglalkozó WP5-ös munkacsoport a múlt évben összeállított egy rövid listát, amelyben 10 pontban határozta meg "A kulturális honlap minőségi követelményei"-t. Ennek alapján elkészült egy részletesebb kézikönyv is, amely értelmezésekkel, magyarázatokkal sőt tesztlapokkal látta el ezeket a pontokat. A kézikönyv letölthető HTML és PDF változatban is a MEK Irattárából.

2005. 02. 07.
Február 7-én, Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtár Szakmai napján Moldován István, a MEK könyvtárosa előadást tartott "Digitalizálás a könyvtárban" címmel. (PowerPoint előadásvázlat)

2005. 01. 31.
A Magyar Elektronikus Könyvtárért Közhasznú Egyesület ezúton is ismételten megköszöni mindazok támogatását, akik 2003. évi személyi jövedelemadójuk egy százalékát a 2004. év elején az Egyesület számára ajánlották fel. Az Egyesülethez 2005-ben is eljuttatható a 2004. év személyi jövedelemadójának 1 százaléka. Az Egyesület adószáma: 18100277-2-41 Az 1%-ról való rendelkezéshez szükséges űrlap megtalálható az APEH által kiküldött űrlap-csomagban, vagy letölthető innen: PDF illetve RTF formátumban.

2005. 01. 26.
Új virtuális kiállítást jelentettünk meg, amelyben Váli Dezső festőművész festményei, fotói, írásai találhatóak. Az összeállítás a http://deske.hu honlap teljes anyagát tartalmazza, amelyet a művész ajánlott fel hosszú távú megőrzésre az OSZK-nak, és ami így a MEK állományába került.

2005. 01. 24.
A II. Jávácska konferencián Drótos László, a MEK könyvtárosa tartott előadást "Elektronikus könyvtárak az oktatásban" címmel. A Java programozást a gyerekek számára népszerűsítő konferencia alapkönyve, a Fantasztikus programozás címen letölthető a MEK-ből is.

2005. 01. 13.
Januárban két cikk is jelent meg a sajtóban, amelyek a jövő könyvtáraival és a MEK-kel foglalkoztak. A HVG-ban Sindelyes Dóra cikke jelent meg január 5-én A jövő könyvtárai - Biblioplázák címmel, míg a Népszabadságban Kiss Melinda Katalin írt cikket a január 13-i számba Könyvtár gombnyomásra címmel.

2005. 01. 12.
A Kossuth Rádió szerda délutáni, Digitális műsorában a Magyar Elektronikus Könyvtár 10 éves születésnapjáról, múltjáról és jövőjéről kérdezte Elek László, a szerkesztő, Moldován Istvánt, a MEK könyvtárosát. A műsor vendége volt továbbá Tószegi Zsuzsanna is, akivel a digitális könyvtárakról beszélgettünk. A műsor a rádió hangarchivumában visszahallgatható. A 17 órakor kezdődő részt lehet letölteni vagy online meghallgatni.

2004. 12. 29.
Elindult a MEK 2.0 szolgáltatásunkba a régóta tervezett dokumentum letöltési statisztika. A Statisztikai oldalról meghívható szolgáltatás a dokumentumok előző havi letöltési adatait mutatja. A táblázatban külön szám mutatja az egyetlen fájlból álló (HTML, RTF, PDF, ZIP stb.) művek letöltéseinek számát, egy másik pedig a többrészes változatok - ha van ilyen - saját kezdőlapjának forgalmát. Ennél ugyanis az egyes részek külön-külön való mérése nagyon félrevezető lenne, így csak az index.htm nyitóoldalt számoljuk. Így a többkötetes, nagy, főként böngészett kézikönyveink használata is bekerül a statisztikába.

2004. 12. 22.
Még kisebb technikai szépséghibákkal, de elindult a MEK harmadik határontúli tükrözése: Erdély és Szlovákia után ezúttal a Vajdaságban. A szervert az NIIF-től kaptuk, az üzemeltető a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ. A szolgáltatás a http://mek.tlkk.org címen működik, és teszi könnyebben elérhetővé az Elektronikus Könyvtár gyűjteményét az ott élő magyaroknak.

2004. 12. 14.
A III. NDA konferenciát december 14-én tartották "Tartalombővítésről és digitalizálási tapasztalatokról" címen. A rendezvényen a MEK munkatársa, Moldován István előadást tartott a MinervaPlus projektről és a digitális megőrzés fontosságáról (PPT).

2004. 11. 26.
November 26-án, az OSZK-ban bensőséges rendezvényen ünnepeltük a MEK fennállásának 10. évfordulóját. Az OSZK részéről Rády Ferenc, az NIIF képviseletében Máray Tamás, a MEK Egyesület nevében Zimányi Magda, a MEK könyvtárosai közül pedig Drótos László mondott néhány köszöntő szót. A beszédek után Török Máté, a MEK Osztály egyik munkatársa, a Misztrál együttes tagja, megzenésített verseket adott elő. A rendezvényről Renkecz Anita készített képriportot, amely megtekinthető a MEK Irattárában.

2004. 11. 24.
Felkerült a magyar MINERVA honlapra a "Sikeres digitalizálás lépésről lépésre" című kézikönyv magyar fordítása. A kézikönyvet a november 10-11-i műhelykonferenciára adtuk ki. A rendezvényen elhangzott előadások egy részének bemutatói is letölthetőek a honlapról.

2004. 11. 02.
Digitalizálási műhelykonferenciát rendezünk az OSZK-ban november 10-11. között a MinervaPlus projekt keretében. A részletes program a magyar MINERVA honlapon található. A rendezvényen a részvétel ingyenes.

2004. 10. 27.
Október 27-én került sor a MEK Egyesület pályázata keretében létesített digitalizáló műhely megnyitására a kolozsvári Erdélyi Magyar Tudományos Műszaki Társaság székházában. A rendezvényen részt vettek a MEK munkatársai is.

2004. 10. 22.
A Magyar Elektronikus Könyvtárért (MEK) Egyesület ezúton is megköszöni azoknak, akik 2002. évi személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával támogatták munkáját. A támogatásból befolyt 199.309 Ft összeget az Egyesület részben még ez évben tartandó ünnepi rendezvény szervezésére használja fel, részben tartalékolja a Könyvtár további fejlesztési munkáinak költségeire. Köszönjük a támogatást! Kérjük, támogassa továbbra is adományaival, személyi jövedelemadójának 1%-ával munkánkat! A MEK Egyesület adószáma: 18100277-2-41

2004. 09. 20.
Felkerült a MEK Irattárába a Pármai charta magyar fordítása. A Lundi Alapelvek folytatásaként megjelent dokumentumot 2003. novemberében állította össze és fogadta el az Európai Unió országos kulturális főhatóságai által kinevezett országos képviselők csoportja (NRG). A dokumentum a digitalizálás és az európai kulturális örökség összefüggésének további feladatait fogalmazza meg.

2004. 09. 11.
Hollandiában, Elspeetben a 45. Mikes Tanulmányi Napokon Moldován István tartott előadást a Magyar Elektronikus Könyvtár határon túli kapcsolatairól és tevékenységéről. A rendezvény eredményeként együttműködési szerződés született a Mikes International és az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtára között. A megállapodásban az OSZK vállalta, hogy digitalizálással támogatja a Mikes International elektronikus kiadói tevékenységét, cserébe a MEK számára juttatott elektornikus kiadványokért.

2004. 09. 16.
Elindult az Elektronikus Periodika Adatbázis és Archivum teljes változata. Az adatbázisban most már nemcsak az EPA-ban archivált folyóiratok, de a távoli vagy digitálizált periodikák is megtalálhatóak. Egy külön BEJELENTŐ ŰRLAPON kérjük olvasóink, a régi folyóiratokat digitalizálók segítségét, hogy adják meg saját online vagy digitalizált folyóiratuk adatait az adatbázis minél teljesebbé tétele érdekében.

2004. 09. 16.
A Nemzeti Digitális Adattár projekt keretében szervezett első NDA Café két nyitóelőadását az OSzK MEK Osztály munkatársai tartották, bemutatva két idei új fejlesztést: az eleMEK nevű keretrendszert digitális gyűjteményekhez és az EPA archívumot és adatbázist, mely a magyar elektronikus időszaki kiadványok gyűjtőhelye és nyilvántartása. (A MEK állománya szintén az elsők közt vált visszakereshetővé az NDA központi adatbázisában 2004 májusában.)

2004. 08. 02.
A kezdőlapon levő ajánlatok között, a VILÁGKÖNYVTÁR menüpont alatt összeállítottunk egy kis "túlélőkészletet" azoknak, akik nem találták meg a MEK-ben, amit keresnek. Ezen a lapon a fontosabb hazai és külföldi digitális szövegarchívumok, az internetes és hagyományos könyvtári katalógusok, valamint az e-book és papírkönyv kiadók/terjesztők címeit gyűjtöttük össze.

2004. 05. 31.
Elindult a VMEK 2.0 változata az NIIF program támogatásával. Az akadálymentesített, szövegalapú felület vakok, csökkentlátók, mozgáskoordinációs zavarokkal rendelkező fogyatékos felhasználóink számára is könnyebben használhatóvá lett. A csökkentlátók számára a honlapon 36 féle szín-, betűméret- és fonttípus beállításra van lehetőség. Az egeret nem használók számára a kezelést a gyorsbillentyűk beépítése segíti, amelyeknek a fejlesztése még folyamatban van. A projekt eredményeként három ajánlás is elkészült akadálymentes honlapok tervezéséhez.

2004. 04. 11.
Megkezdődött a MEK 2.0 tükrözése az NIIF egyik szerverén a mek2.niif.hu címen. Az új másolat egyben az első hazai tartalomszolgáltatás a kiépítés alatt levő új, nagysebességű IPv6 hálózaton, melyen a MEK a mekipv6.niif.hu címen "látszik". A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program 1995 óta ad helyet az Elektronikus Könyvtár gyűjteményének, az NIIF támogatásával épült fel annak idején a MEK első szolgáltatása.

2004. 03. 25.
Március 24-én a Magyar Tudományos Akadémia székházában, az IHM és KFKI Csoport közös sajtótájékoztatója keretében mutatták be a nagyközönségnek a MEK Egyesület IHM-ITP2-es pályázatának eredményeit, az alábbi címmel: A magyar képzőművészeti alkotások teljes körű digitális tárlatának megnyitása. A sajtótájékoztatót tartotta: Dr. Csepeli György, az IHM politikai államtitkára és Szlankó János, a KFKI Csoport elnöke. Ennek lényeges eleme, a "Képzőművészet Magyarországon" online galéria felújítása, kibővítése. Krén Emil régóta ismert és népszerű képtára továbbra is a KFKI RMKI kezelésében, de a MEK Egyesület szerverén, új néven, megújult külsővel és megduplázódott állománnyal, több mint 5.100 képpel várja a látogatóit. A pályázat keretében készült el a már említett "Száz szép kép" festményekből összeállított szöveggyűjtemények listája, valamint készülőben van egy Madách virtuális kiállítás is, amelynek munkaváltozata már megtekinthető a pályázat honlapjáról.

2004. 03. 24.
Folyamatban van az OSZK és az MTA SZTAKI közös kivitelezésében egy IHM-ITEM projekt "Nyílt archívumi ajánlások alkalmazási hazai elektronikus könyvtárakban" címmel. A projekt keretében a MEK és más magyar digitális gyűjtemények válnak az OAI protokoll által lekérdezhetővé a Nemzeti Digitális Adattár koncepciója alapján. Kísérleti jelleggel már elérhetővé vált a fejlesztés eredményeként létrejött közös keresőfelület is: http://hektar.sztaki.hu A rendszer működéséről az Irattárban elhelyezett PDF formátumú tanulmányban lehet olvasni.

2004. 03. 19.
Az Irattárban közzétettük azokat a DTD-ket (Document Type Definition) és egyéb, a metaadatok kezelésével kapcsolatos anyagokat, amelyeket a OSZK MEK Osztályán használunk. A https://mek.oszk.hu/html/irattar/dtd.htm címen található leírások elsősorban a digitális dokumentumokkal illetve gyűjteményekkel foglalkozó szakemberek számára lehetnek érdekesek, különös tekintettel a most formálódó Nemzeti Digitális Adattár programra.

2004. 03. 04.
A most átadott VilágHalló rendszer segítségével az elektronikus könyveket online is felolvastathatják maguknak a vak illetve látáskorlátozott felhasználóink. A MEK "vakbarát" változatának honlapján (vmek.oszk.hu) megtalálható a jelenleg meghallgatható dokumentumok teljes listája. A fejlesztést "A magyarnyelvű beszédszintézis alkalmazásának szabványai, online szövegfelolvasás" IHM K+F ITEM 2002, valamint a "Vakok és csökkentlátók számára kialakított navigációs felület és letöltési formátumok a Magyar Elektronikus Könyvtárban" IHM-ITP-2/E 2002 című pályázatok keretében valósítottuk meg.

2004. 02. 25.
Egy Széchényi terv program - Magyar írott és tárgyi emlékek Olaszországban - keretében az OSZK többek között olasz állami könyvtárak hungarika anyagának feltárásával is foglalkozik. Az olasz intézményektől összegyűjtött dokumentumokból Király Péter programozó készített egy kísérleti változatot Thesaurus Hungaricus címen, amely a MEK szerverén kapott ideiglenes otthont.

2004. 02. 23.
Elektronikus Periodika Archivumunk fejlesztése kapcsán együttműködési megállapodást kötöttünk a Miskolci Egyetem Könyvtárával. Az együttműködés lényege, hogy a Miskolcon fejlesztett folyóirat tartalomjegyzék adatbázis (MATARKA) cikk-leírásait összekapcsolja az EPA-ban már teljes szöveggel megtalálható cikkekkel. Az EPA-s folyóiratokban lévő szerző-cím szerinti keresést egy külön keresőoldalon az EPA-ba is beépítettük.

2004. 02. 21.
Az eCompany.hu internetes vállalkozással együttműködve a "100 szép kép" kiállításunkban elhelyezett Feszty körképet egy digitális panorámaképpel egészítettük ki. A panorámakép Quick Time-ban készült és 360 fokban teszi megnézhetővé ezt az egyedülálló történelmi festményt.

2004. 02. 13.
Elkészült és a MEK Irattárból letölthető a MEK osztály 2003. évi éves beszámolója.

2004. 02. 9-10.
Február elején lezajlott az OSZK-ban a MINERVA Plus projekt első, induló találkozója. A rendezvény szervezésében aktívan részt vettek a MEK munkatársai. Az összejövetelről készült beszámoló letölthető a MEK Irattárából.

2004.02.03.
Egy újabb virtuális kiállítás nyílt a MEK Kiállítótermében: A "Száz szép kép" című oldal a MEK Egyesület és a "Képzőművészet Magyarországon" c. gyűjtemény fejlesztői által 2003-ban elnyert IHM-ITP2 pályázat támogatásával készül. Az összeállítás elsődleges célja, hogy szöveggyűjteményt kínáljon a művészettörténetet tanítók és tanulók számára, háttérinformációkat nyújtson egy-egy mű jobb megértéséhez, és egyben felhívja a figyelmet a klasszikus magyar képzőművészet legismertebb vagy éppen méltatlanul elfeledett alkotásaira.

2004.01.26.
A MEK Egyesület ezúton is ismételten megköszöni mindazok támogatását, akik 2002. évi személyi jövedelemadójuk egy százalékát tavaly az Egyesület számára ajánlották fel. A Magyar Elektronikus Könyvtár fejlesztésének támogatására 2004-ben is eljuttatható a 2003. évi személyi jövedelemadó 1 százaléka. Az Egyesület adószáma: 18100277-2-41 Az 1%-ról való rendelkezéshez szükséges űrlap megtalálható az APEH által kiküldött űrlap-csomagban, vagy letölthető a MEK Egyesület honlapjáról illetve a nonprofit.hu oldalról.

Köszönettel: A MEK Egyesület Elnöksége

2004.01.26.
A mai nappal elindul a MEK régóta tervezett és fejlesztett különszolgáltatása, az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (röviden az "EPA") a https://epa.oszk.hu címen. Jelenleg az EPA 2.0 változatát tesszük nyilvánossá, tesztüzemmódban. Az első fázis az EPA archívum része, ahol magyar folyóiratokat, hírleveket és egyéb periodikus kiadványokat gyűjtünk és szolgáltatunk egységes szerkezetben. Az EPA második, fejlesztés alatt álló szakasza egy kereshető és böngészhető adatbázis lesz. Ebben részint az általunk helyben archivált, részint a távoli (online vagy offline elérhető) elektronikus időszaki kiadványokat fogjuk nyilvántartani.

2003.12.23.
Elkészült a Országos Széchényi Könyvtár és a Közművelődési könyvtárak a MEK-ben - eddig HTML formátumban - már megtalálható Tezauruszának kereshető változata. Az egyetemes és általános Tezaurusz a szakkifejezések mellett földrajzi helyeket, történelem-földrajzi kifejezéseket is tartalmaz. A keresés közben balról és jobbról csonkolás is lehetséges. A címszavak mellett a Tezauruszba ágyazott ETO számokra is lehetséges a keresés, ha előbb egy ETO számra kattintunk a találatok között. A keresőprogramot Király Péter fejlesztette.

2003.12.15.
A MEK2 fejlesztési, átadási és egyéb feladataink miatt sajnálatosan elmaradtak a tételes dokumentum-letöltési statisztikáink. A hiányt a MEK1 statisztikáival a 2003. III. negyedévig bezárólag pótoltuk, a HTML ill. Excel file-ok letölthetőek a MEK1 Faliújságjáról. Hasonló statisztikával készülünk a MEK2 könyvtárban is, ez egyelőre tesztelés alatt van.

2003.12.08-10.
December 8-10. között zajlott a magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) XIII. konferenciája, a DAT 2003, "Digitális tartalmat mindenkinek" címmel. A konferencián két MEK-et érintő előadás is elhangzott. A Tudásszabványok szekcióban Moldován István a "Dublin Core és egyéb szabványok az online tartalomszolgáltatásban" című előadása, valamint A digitális könyvtár szekcióban Gergály Péter és Drótos László közös előadása "Irodalmi séták - Tématérkép alkalmazása könyvtárakban" címmel.

2003.12.08.
Az OSZK Tudományos konferenciáján két előadás is elhangzott a MEK munkatársai részéről; "Moldován István:
A Magyar Elektronikus Könyvtár megújulása, fejlesztései
" valamint "Tapolcai Ágnes: A Magyar Elektronikus Könyvtár szolgáltatásai látássérült felhasználók számára és az XML-formátum szerepe" címmel.

2003.12.05.
A hollandiai Mikes International elektronikus kiadóval együttműködve jelent meg a MEK-ben első hangzó dokumentum, "Ladik Katalin: Fűketrec" című hangkölteménye. A verseskötet egyszerre érhető el szövegesen, PDF formában és hangzó formátumban, MP3 file-okban, amelyekben a költőnő olvassa fel saját verseit.

2003.12.01-04.
Sikerrel zajlott le a Zrínyi Nemzetvédelmi Egyetemen az INKA által szervezett "Digitális dokumentumgyűjtemények kialakítása" című akkreditált könyvtár-informatikai tanfolyam. A tanfolyamot többségében a MEK munkatársai állították össze és tartották. A 30 órás kurzus a MEK eddigi tapasztalatain alapulva a már digitalizált dokumentumok könyvtárakba szervezésével, azok szolgáltatásával foglalkozott, főként digitális gyűjtemények megtervezéséhez és kivitelezéséhez nyújtott elméleti és gyakorlati ismereteket.

2003.12.01.
Elkezdődött a MEK-be a 100 híres festmény feltöltése. A "Száz szép kép" sorozat a MEK Egyesület és a "Képzőművészet Magyarországon" c. virtuális kiállítás fejlesztői által 2003-ban elnyert IHM-ITP2 pályázat támogatásával készül. Az összeállítás elsődleges célja, hogy szöveggyűjteményt kínáljon a művészettörténetet tanítók és tanulók számára, háttérinformációkat nyújtson egy-egy mű jobb megértéséhez, és egyben felhívja a figyelmet a klasszikus magyar képzőművészet legismertebb vagy éppen méltatlanul elfeledett alkotásaira. A téma iránt mélyebben érdeklődőknek a képek mellett található válogatott bibliográfiákban szereplő könyvek és cikkek tanulmányozását ajánljuk.

2003. 11. 26.
November 26-án Szekszárdon Babits Mihály születésnapján Irodalomtörténeti Szimpóziumot tartottak, ahol Moldován István, a MEK munkatársa is előadást tartott "Babits Mihály a Net-en" címmel. Az előadás bemutatója letölthető a MEK Irattárból.

2003. 11. 27.
Az OSZK, az NIIF és a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet együttműködése nyomán a http://www.mek.sk/ címen elindult a MEK szlovákiai tükrözése is. Az erdélyi együttműködésünkhöz hasonlóan a szlovákiai magyar kutatóintézet is aktívan segít az ottani kiadványok digitális beszerzésében. Saját kiadványai jelentős részét már el is juttatta elektronikus formában a MEK számára.

2003. 11. 26.
Elkészült és Irattárunkból letölthető "Alapelvek honlapok látássérültek számára is olvasható változatainak elkészítéséhez" című tanulmány, amelyet Pál Zsolt készített. A tanulmány szolgált alapul a MEK közelmúltban nyilvánossá tett vakos felületének elkészítéséhez. A dokumentum kiegészítésként tartalmazza Arató András és Vaspöri Teréz hasonló tanulmányának részleteit, szakvéleményüket is.

2003. 11. 20.
Letölthető a MEK Irattárából és a MEK Egyesület honlapjáról is a PULMAN projekt által elkészített Digitális Útmutató magyar változata. Az Útmutató célja, hogy bevezesse a közkönyvtárakat digitális korszakba, elősegítse, hogy azok hozzájáruljanak az "e-Europe", azaz "elektronikus Európa" megvalósulásához. A mindenkori legfrissebb változat letölthető a projekt Könyvtári Intézetben található magyarországi honlapjáról: http://www.ki.oszk.hu/pulman/dg/

2003. 11. 19.
Elérhetővé vált az új MEK vakok és gyengénlátók számára fejlesztett navigációs felülete a https://vmek.oszk.hu/ címen. Az új felület fejlesztését egy, a MEK Egyesület által nyert IHM pályázat tette lehetővé. Kérjük vak- és csökkentlátó olvasóinkat, hogy az új felületről véleményüket, javaslataikat juttassák el számunkra az info@mek.oszk.hu címre. A borítólapokon található "Online felolvasás" egy másik, párhuzamos fejlesztés eredménye lesz, amelynek elindítását a közeljövőben tervezzük.

2003. 11. 12.
Az MTA SZTAKI-val kötött együttműködési megállapodás keretében megnyílt a MEK alternatív katalógusa a Kistéka rendszerben. Ennek az alternatív katalógusnak az egyik legnagyobb előnye, hogy a keresőszavak jobbról és balról egyaránt csonkolhatók a * jel segítségével (pl. *mechanika*). A jobbról való csonkolás amúgy is kötelező, ha nem írjuk be a teljes címet vagy személynevet (pl. jokai*).

2003. 11. 10.
A ker.eso.hu-val való együttműködés alapján a MEK teljes állománya kereshetővé vált az online könyváruház katalógusait közösen lekereső konyv.ker.eso szolgáltatásban. A MEK katalógusát naponta indexelik.

2003. 10. 20.
A MEK Egyesület honlapján magyarul olvasható a Lundi Alapelveket kiegészítő dokumentum, a Lund Action Plan magyarra fordított változata. A cselekvési terv 2002-ig tartalmazza a konkrét lépéseket, amelyek egy része a MINERVA projekt keretében valósultak és valósulnak meg. A cselekvési terv különös tekintettel a nálunk közelmúltban nyilvánossá tett Nemzeti Digitális Adattár (NDA) koncepció tükrében érdekes olvasmány. Az NDA-nak utóbb megjelent a részletes feladatterve az IHM honlapján.

2003. 09. 18.
A MEK és a Magyar Országos Közös Katalógus (röviden MOKKA) együttműködése keretében ezentúl a MEK-ben lévő dokumentumok lekérdezhetőek a MOKKA adatbázisában is. Mivel a művek digitális verzió önálló leírást kapnak, ezért az elektronikus dokumentumok külön, önálló rekordokban találhatóak. Amennyiben valaki csak arra kiváncsi, hogy az adott műnek van-e digitális MEK változata, akkor a MOKKA kereső felületén a dokumentumfajtát át kell állítania "elektronikus dokumentum"-ra (lásd pl. címben "piszkos fred", dokumentumfajtában "elektronikus dok").

2003. 09. 16.
2002-ben az Országos Széchényi Könyvtár jelentős egyszeri támogatást kapott az Informatikai Kormánybiztosságtól alapvető informatikai fejlesztéseire. A támogatás egy részéből finanszíroztuk a MEK 2.1-es kialakítását, egyéb fejlesztéseinket. A forrás felhasználásáról készített szöveges beszámolónkat nyilvánossá tettük a MEK Irattárában.

2003. 09. 16.
A 2002. évi adóelszámolások kapcsán az adózók kb. 199.000 Ft-nyi összegben ajánlották fel adójuk 1 %-át a MEK Egyesületnek - értesített bennünket szeptember elején az APEH. Ezúton is köszönjük segítőinknek, támogatóinknak a felajánlást.

2003. 09. 02.
Hiller István, a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere 2003. augusztus 20-a alkalmából Széchényi Ferenc-díjat adományozott Dr. Mader Bélának, a Szegedi Egyetemi Könyvtár főigazgatójának, a MEK Egyesület elnökének. Széchényi Ferenc-díjban olyan, a közgyűjtemény szakterületen dolgozó szakemberek részesülnek, akik magas színvonalú elméleti vagy gyakorlati tevékenységükkel, új módszerek kidolgozásával és azok alkalmazásával szolgálták szakmájukat.

2003. 06. 30.
A mai nappal a http://mek.iif.hu és a gopher://gopher.mek.iif.hu címeken működő régi MEK fejlesztése és gyűjteményének bővítése lezárult. A gyűjtemény továbbra is elérhető marad a régi URL címeken, de a hosszabb távú archiválásra érdemes dokumentumokat - ellenőrzés és javítás után - folyamatosan áttesszük a https://mek.oszk.hu szerveren működő új, 2.1-es verziójú szolgáltatás alá és 2003. július 1. után új dokumentumok már csak ide kerülnek fel. Érdemes a régi MEK-re mutató linkeket lecserélni, ahol csak lehet! A linkelési lehetőségekről bővebben a Kapcsolat oldalon lehet olvasni.

2003. 05. 06.
A Könyvtári Intézet által szervezett DELOS rendezvényen Renkecz Anita a MEK 2.0 leendő új szolgáltatásairól, Moldován István a MINERVA projektről tartott előadást: http://www.ki.oszk.hu/delos/#esemeny

2003. 04. 30.
Góczán Andrea, a MEK munkatársa Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Főiskola rendezvényén tartott előadást a MEK legújabb fejlesztéseiről. Az előadás PowerPoint bemutatója letölthető online irodánkból: http://mekosztaly.oszk.hu/iroda/konfer/2003/szombathely/

2003.04.25.
Az idei, X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Moldován István, a MEK munkatársa "A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről" címmel tartott előadást. Az előadás PowerPoint bemutatója és nemsokára remélhetőleg az előadás szövege is letölthető lesz online irodánkból: http://mekosztaly.oszk.hu/iroda/konfer/2003/konyvfesztival/

2003.04.15.
Az idei Networkshop-on két előadás is szólt az idei MEK fejlesztésekről. Tapolcai Ágnes a látássérült felhasználók számára nyújtott új felületről, tervekről, Moldován István a MEK2.0 digitális könyvtári alkalmazásáról, szolgáltatásairól tartott előadást. Az előadások PowerPoint bemutatója és az egyik szövege (a másik is remélhetőleg mielőbb) letölthető online irodánkból: http://mekosztaly.oszk.hu/iroda/konfer/2003/networkshop/

2003. 04. 11.
Április 11-én a MEK munkatársa, Moldován István képviselte a Széchényi Könyvtárat az Európa Uniós MINERVA projekt soros ülésén. A projekt az európai digitalizációs politikák koordinálását célozta meg, egy széles körű háló kialakításával, tapasztalatcserékkel, egyéb közös munkacsoportokkal. A projekt folytatását biztosító előterjesztést április 24-én nyújtotta be az EU Tanácsnak a projekt koordinátor, az Olasz Kulturális Minisztérium. Magyarországot a projektben az Országos Széchényi Könyvtár képviseli: http://www.minervaeurope.org

2003. 03.
Szlovéniai magyar írók, költők, alkotók honlapja készült el a muraszombati könyvtárban. Papp József, ottani magyar könyvtáros kollégánk a MEK szlovéniai magyar állományának a fejlesztésében tevékenykedik aktívan. A honlapon összegyűjtve többek között a MEK számára eljuttatott szlovéniai magyar írók műveinek listája található, valamint új kezdeményezésként egy "Szlovéniai magyar irodalmi lexikon": http://sikms.ms.sik.si/Slo_irok_MEK.htm

2003. 03.
Elkészült az EMT gondozásában egy MEK Erdélyi Kapcsolattartó Központ honlap. A honlap az erdélyi kollégákkal való kapcsolattartás, az ottani digitalizálás és elektronikus archiválással kapcsolatos dolgok szervezésére, tájékoztatására fog szolgálni: http://www.emt.ro/mek/

2003. 02. 21.
A Magyar Elektronikus Könyvtárért Közhasznú Egyesület honlapjára felkerült a 2001 évi tevékenységről szóló beszámoló és a 2002. december 6-án tartott közgyűlés jegyzőkönyve: https://mek.oszk.hu/egyesulet/ jkv2002dec.htm

2003. 02. 21.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium "eVilág" pályázatán a MEK Egyesület által beadott mindhárom pályázat nyert. Pályázatokat adtunk be a B (Digitális kultúra térnyerésének támogatása) C (Határon túli magyar kultúra digitalizálása program) és E (Tartalomfejlesztés a fogyatékossággal élő személyek életminőségének javításáért) pontokra. Pályázatainkban Krén Emil képtárával - http://www.kfki.hu/~arthp/keptar/ - való közös tartalmi fejlesztéseket, a kolozsvári MEK szerverhez - http://www.mek.ro - kapcsolódó határon túli magyar irodalmi művek digitalizálását, valamint az új MEK vakok, csökkentlátók számára való fejlesztéseit vállaltuk.

2003. 02. 19.
A MEK-et felvették a SOSIG (The Social Science Information Gateway) internetes katalógusába, amely egy nyilvánosan hozzáférhető, szelektált címgyűjtemény egyetemi hallgatók, kutatók és a társadalomtudományok szakemberei számára:
http://www.sosig.ac.uk/resource?database=SOSIG&query=1014386191-5401

2003. 02. 14.
A MEK Irattárából letölthető az az útibeszámoló, amely közép-kelet-európai nemzeti könyvtárosok találkozójáról készült. A találkozó a lengyelországi Torunban, 2003. február 3-4-én zajlott "Aktuális tendenciák a digitalizációban" címmel.

2003. 01. 14.
2003-tól a Magyar Elektronikus Könyvtárért Közhasznú Egyesület részére is felajánlható a jövedelemadó 1 százaléka. Az ehhez szükséges nyilatkozat letölthető az Egyesület honlapjáról: http://www.mek.iif.hu/egyesulet. Előre is köszönjük a támogatást!

2003. 01. 14.
Az OSZK és a MEK pályázatot adott be a Hungarológiai Alapkönyvtár c. könyvjegyzékben szereplő művek digitalizálására. A mintegy 3 ezer, többségében nagy terjedelmű kiadvány listája a https://mek.oszk.hu/hungalap/ oldalon található. Ugyancsak itt van lehetőség véleményt nyilvánítani a projekttel vagy az egyes művekkel kapcsolatban, illetve további könyveket is lehet javasolni.

2002. 12. 20.
Az OSZK, az NIIF és az EMT (Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság) együttműködéseként a http://www.mek.ro/ címen elindult a MEK erdélyi tükrözése. Az NIIF-től kapott szerver a romániai hálózatról gyorsabban elérhető, mint a budapesti, így az ottani magyarok könnyebben letölthetik az elektronikus könyveket. Az új gép megteremti a lehetőségét egy erdélyi magyar elektronikus könyvtár létrehozásának is.

2002. 11. 21.
A MEK2-re való közelgő átállásra tekintettel egy PURL azonosítót kapott a központi szolgáltatás a http://purl.org/NET/mek címen, amely a mindenkori fő MEK szerverre mutat. (Jelenleg még a MEK1-re a mek.iif.hu szerveren.) Ezt érdemes linkként vagy könyvjelzőként használni azoknak, akik a MEK2 hivatalos beindulása után nem akarnak bajlódni a honlap címének átírásával. (Beljebb mutató linkekhez ez a PURL cím nem alkalmas.)

2002. 11. 19.
Az OSZK főigazgatója idén nyáron felkért egy bizottságot arra, hogy vizsgálja meg a MEK jelenlegi helyzetét, működését, fejlődésének lehetséges irányait, jövőbeni lehetőségeit, a "hagyományos" OSZK és a MEK kapcsolatát. A bizottság által készített tanulmány letölthető a MEK2 Irattárából.

2002. 11. 11.
Október 21-én egy olasz-magyar könyvtáros találkozó keretében előadás hangzott el a digitális archiválás jelentőségéről és ennek kapcsán a MEK-ről a Római Nemzeti Könyvtárban. Az előadás szövege letölthető az Irattárból HTML-ben valamint a bemutató PowerPoint-ban.

 2002. 08. 01.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium felkérésére augusztus 2-án előadás lesz az IHM állandó standján a Szigeten a Nemzeti Könyvtár elektronikus szolgáltatásairól és azon belül a MEK-ről bővebben is. További információk a http://www.ihm.hu/ és a http://www.sziget.hu/ web-oldalakon találhatók. Az előadás PowerPoint anyaga elérhető a http://mekosztaly.oszk.hu/limbo/egyeb/bemutatok/sziget2002/ címen.

 2002. 07. 27.
A MEK Egyesület rendezésében "Többnyelvű keresőrendszerek : Hangzóanyagok digitális könyvtára" címmel Douglas W. Oard, a Maryland-i Állami Egyetem tanára tart előadást 2002. augusztus 21-én 1/2 11 órakor az Országos Széchényi Könyvtár VIII. emeleti tanácstermében. Az előadó honlapja: http://www.glue.umd.edu/~oard/ Az előadás PowerPoint anyagai innen letölthetőek:
http://mekosztaly.oszk.hu/iroda/konfer/2002/maryland2002/

2002. 07. 13.
A MEK gyűjteményének korábban a mek.oszk.hu címen elérhető tükrözése átkerült a mekosztaly.oszk.hu címre. Kérjük az esetleges külső linkek módosítását! A mek.oszk.hu szerveren ezentúl a MEK 2.0-ás verziója épül.

Gyakran Ismételt Kérdések 
Frequently Asked Questions  Honlap-térkép 
Site-map